Fjouwer ut Fryslân

2 maart t/m 28 april 2019

 

De expositie ‘Fjouwer ut Fryslân’ bij kunsthuis Venendal toonde werken van

4 Friese kunstenaars. Ton Bouchier, Hiske Wiersma, Jitse Sikkema en

Els van der Glas.

Een fraaie, eigentijdse en verrassende mix tussen schilderijen, keramiek en

brons.

 

 

 

Ton Bouchier • schilderijen >

Hiske Wiersma • schilderijen >

Jitse Sikkema • keramiek >

Els van der Glas • brons >

 

 

Ton Bouchier  schilderijen

 

Het werk van Ton Bouchier gaat niet over een ander, maar gaat op de eerste plaats over zich zelf en zijn relatie tot de wereld.

En omdat zijn wereld niet wezenlijk van die van ons verschilt, herkennen wij moeiteloos de situatie die hij ons voor schildert. Verborgen leed, klein verdriet, geborgenheid, teleurstelling, wachten, staan, zitten, slapen, denken. Geen wereldschokkende dingen, maar wel zaken die ons dagelijkse leven bepalen en kleur geven.

 

 

Hiske Wiersma  schilderijen

 

De schilderijen van Hiske Wiersma zijn onmiddellijk herkenbaar als portretten.

Het schaap staat niet in de wei, de koe niet in de stal en er zijn nog meer verschillen met de klassieke diertaferelen. De blikken zijn indringender, trotser, of gelatener.

Hiske voegt er de sfeer aan toe die zij rondom haar dieren waarneemt; een koel, noordelijke atmosfeer waarin het dier letterlijk de warmtebron is. Het geeft de schilderijen een soms bijna magisch contrast, terwijl het in feite de sfeer is die Wiersma menig maal omringt wanneer zij aan het werk is in haar landelijk gelegen atelier.

De Friese schilder Hiske Wiersma is als geen ander in staat om de dieren binnen deze natuurlijke adem op het doek vast te leggen.

 

 

 

 

 

 

Jitse Sikkema  keramiek

 

Jitse Sikkema (autonoom werkend kunstenaar) genoot zijn opleiding aan de A.B.K. Minerva. Groningen, en is werkzaam geweest in het kunstonderwijs aan de middelbare school en A.B.K. Minerva.Jitse maakt voornamelijk driedimensionaal werk in klei en brons.

De vorm beweegt zich in het spanningsveld van min of meer figuratief en min of meer abstract. De beelden zijn letterlijk en figuurlijk gelaagd.

“De beelden roepen associaties op aan de allerprimitiefste cultuurvormen.

Ze brengen de beschouwer terug in de diepste lagen van het universeel geheugen.

Het gaat er niet om mensen uit te beelden. Het gaat er om tekens van menselijk leven

vorm te geven.”(Hylke Tromp

 

 

 

 

Els van der Glas  brons

 

Liefde voor het dier is de voornaamste drijfveer achter het werk van Els van der Glas; telkens weer vind zij een aanleiding om zich te laten inspireren door hun schoonheid, kracht en kwetsbaarheid.

In haar eigen handschrift is zij op zoek

naar die expressie die het dier recht doet en voert de altijd weer lastige strijd tussen af- en onaf. Alhoewel zij realistisch werkt,

is de toets van haar werk bijna intuïtief waardoor haar beelden een levendige uitstraling mee krijgen.