Afgelopen expositie

TAKE5 / PLUS

5 januari t/m 1 maart 2020

 

Het nieuwe jaar 2020 startte kunsthuis Venendal met een expo rondom de werken van het kunstcollectief Take 5 uit Meppel en omstreken. Take 5 is een groep kunstenaars uit Meppel en omgeving. Zij onderhouden hun vriendschapsband door het organiseren van gezamenlijke tentoonstellingen. Hun werk vormt een dwarsdoorsnede van de hedendaagse schilderkunst: het hedendaagse realisme van Robert Terenstra, de expressionistische schilderijen van Zhongnai, de geabstraheerde schilderijen van Peter van der Veen, de conceptuele wereld van Mark van der Staay en de verscheidenheid in beeld en materiaal van Jan van Os.

De PLUS in de titel van de expo werd ingevuld door Leo Pruijt uit Amersfoort met ruim

20 realistische en gestileerde beelden van inlands hout.

De opening van de expo was op 5 januari 2020, 16.00 uur en werd verricht door Mieke de Wit, kunsthistoricus.

Kunsthuis Venendal aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gratis toegankelijk.

 

Zhongnai • schilderijen >

Peter van der Veen • schilderijen >

Mark van der Staay • schilderijen >

Jan van Os • schilderijen >

Robert Terenstra • schilderijen >

Leo Pruijt • houten beelden >

 

 

Zhongnai

schilderijen

 

Zhongnai is geboren in Noord-Oost China en komt uit een familie met de Xibo nationaliteit. Van jongs af was Zhongnai weg van schilderen. Na het behalen van zijn diploma aan de Kunstacademie, werd hij lid van de vereniging van Chinese kunstenaars en van de Liaoning afdeling van het instituut voor Chinese Volkskunst. In die tijd heeft hij veel geschilderd, geëxposeerd en deed hij onderzoek naar de volkskunst van etnische minderheden in Noord China.

 

Aan het eind van 1999 vestigde Zhongnai  zich als beroepskunstenaar in Europa.

 

Hij exposeerde meermalen in Nederland, Duitsland, België en Portugal. Ook heeft hij meegedaan aan internationale kunstbeurzen in Gent, Rotterdam en Utrecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter van der Veen • schilderijen

 

In zijn olieverfschilderijen gaat hij uit van de klare lijn, die in de loop der jaren steeds verder naar de achtergrond wordt gedrongen. Naast bekende thema’s als dood, liefde en eenzaamheid, duikt in ieder schilderij het thema van de herhaling op. Volgens de kunstenaar is het leven een grote herhaling. Het is de kunst, het binnen die herhaling tot een bepaalde dynamiek te laten komen. Deze dynamiek probeert hij te schilderen.

 

 

De geconstrueerde composities lijken het resultaat van veel wikken en wegen, maar zijn dat niet, ze komen spontaan tot stand. Het ene schilderij lokt het andere uit, er ontstaat een oeuvre. Opvallend is het gebruik van kleurrijke patronen, die als confetti over het doek verspreid zijn. Die patronen lijken op het eerste gezicht uitsluitend decoratief, maar zijn dat niet. De patronen zorgen voor dynamiek, er ontstaat binnen het schilderij ritme. Peter van der Veen is lid van het CBK Drenthe.

Mark van der Staay schilderijen

 

Aanvankelijk manifesteert Mark van der Staay zich als schilder. Hij exposeert sinds 2003 bij galeries en op beurzen in Nederland en België. Vanaf 2006 wordt zijn werk conceptueler. Hij werkt meer projectmatig en ook realiseert hij ruimtelijk werk.

 

Publicist/criticus Frans van der Veen over zijn werk: ‘Zijn conduitestaat verraadt een grote gulzigheid in het verkennen van de verschillende facetten van de beeldende kunst. Het wordt gekenmerkt door een seriematig onderzoek naar vorm en inhoud en naar samenhang daartussen. Eerst was er inhoud die de vorm bagatelliseerde, leuk voor een discussie op de hei achter Uffelte, maar uiteindelijk net zo interessant als het schilderij dat ’s avonds nog een zwaan lijkt, maar de volgende morgen een dooie mus is. Tenminste voor de schilder die hij uiteindelijk is.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan van Os

schilderijen

 

Het werk van Van Os kenmerkt zich door zowel een grote verscheidenheid

aan technieken als onderwerp keuzes. Behalve schilderen met olieverf en acryl is ook de aquarel een door hem beoefende techniek.

 

Werk van Van Os is aangekocht door zowel particulieren als bedrijven en  gemeenten .

Ook houdt hij zich bezig met (boek) illustraties en omslagen

Van Os staat ingeschreven bij het CBK Drenthe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Terenstra

schilderijen

 

Robert Terenstra studeerde in ''89' af aan de kunstacademie in Kampen en woont en werkt in Meppel. Hij werkt voornamelijk met olieverf, die in krachtige penseelstreken op het doek wordt gebracht.

 

Zelf zegt hij over zijn werk;"Meestal ga ik uit van de zichtbare waarneming, waarbij ik mijn onderwerpen haal uit mijn directe omgeving.

Veelal objecten, waarbij licht en kleur heel belangrijk zijn, maar uiteindelijk is het plezier in het schilderen".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leo Pruijt

Fine Art in Wood

 

Beeldhouwen in hout heeft Leo al lang in de greep. Al jong heeft hij zijn eerste gutsen in het hout gezet en de magie van het 'creëren in hout' heeft hem daarna nooit meer los gelaten. De combinatie van vorm en hout, met zijn oneindige variatie aan tekening en zijn warme uitstraling, leidt tot verrassende en unieke beeldhouwwerken. Het is iedere keer weer fascinerend om een idee, een mentaal beeld, stap voor stap concreter vorm te geven en het langzaam aan uit een blok hout tot leven te zien komen.

 

 

In de loop van de jaren is Leo zich vooral gaan richten op menselijke vormen die hij uit één stuk hout vormt. Hij selecteert het hout op basis van een idee en ontwerp, waarbij de structuur en kleur van het hout meespelen. De juiste vorm vinden gaat bij hem doorgaans samen met het doorgronden van de emotie waardoor het werk getriggerd werd en het snappen van de structuren die die houding en vorm bepalen.

 

Veel van zijn beelden zijn vrije werken, maar hij werkt ook met plezier aan opdrachten, dus neem gerust contact op als je een idee hebt.