Bevlogen

3 november t/m 29 december 2019

 

Bezield, enthousiast, gedreven en geestdriftig. Woorden die zeker van toepassing zijn op de werken van de 5 kunstenaars die het jaar 2019 afsluiten bij Kunsthuis Venendal in Hoogeveen.

Gijs Kos, Thomas Kos, Sophia de Vries, Marcella van der Leeuw en Wilma Hoeve.

Een bijzondere mix van schilderijen, beelden, houtobjecten en glaskunst

 

Opening van de expositie was zondag 3 november 2019, 16.00 uur.

Kunsthuis Venendal aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gratis toegankelijk.

 

 

Gijs Kos • schilderijen >

Thomas Kos • schilderijen >

Sophia de Vries • beelden >

Marcelle van der Leeuw • houtobjecten >

Wilma Hoeve • glaskunst >

 

 

 

Gijs Kos

schilderijen

 

Gijs Kos (1952) werd geboren in Amsterdam-Noord tussen de grote scheepswerven. Dit verklaart waarschijnlijk zijn fascinatie voor havens, schepen en water. Een regelmatig terugkerend thema in zijn werk. In 1980 verhuist hij met zijn vrouw Anne Marie Breitler van Amsterdam naar Pesse op het platteland van Drenthe.

 

Hij is daar lange tijd werkzaam als gitarist en daarnaast als illustrator en vormgever. Vanaf 1996 volgt hij schilderlessen bij Gerard van de Weerd, die hem stimuleert te gaan exposeren.

 

 Na een aantal succesvolle exposities besluit hij zich (naast het gitaarspelen) volledig aan het schilderen te wijden. Zijn werk bevat veel onderwerpen met een voorkeur voor mensen, café ’s, schepen en stadsgezichten. Ook wordt een deel van zijn tijd besteed aan (portret)opdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Kos  schilderijen

 

Thomas Kos (1994) trad al een aantal jaren geleden in de voetsporen van zijn vader Gijs. Zelf zegt hij over zijn werk:

‘Dingen maken vind ik het allerleukst. Daarbij teken ik graag, maar doe ook veel andere dingen.  Soms maak ik daar een filmpje van, die het maakproces in beeld brengen.

 

Het werk van Thomas kenmerkt zich vooral als veelzijdig, illustratief en technisch hoogwaardig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sophia de Vries beelden

 

Voor Sophia de Vries is monumentale vormgeving niet persé gerelateerd aan groots of omvangrijk, Ze heeft meer een fascinatie voor het formaat kijkdoos en/of maquette.

 

Ze zet haar herinneringen om in stalen objecten. Ze last en smeed ze, slaat ze in de juiste vorm, slijpt en schuurt ze tot er een beeld ontstaat dat haar verhaal, de herinnering vormgeeft. Zo ontstaan vaak sobere en eenvoudige beelden, die ondanks hun stoere materiaal en krachtige wijze van maken, fragiel en teder zijn.

Passend bij haar Groningse afkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcelle vd Leeuw

houtobjecten

 

Eiken, beuken, esdoorn, wengé, mahonie, het kan allemaal in één tafel of houtkunstwerk tegelijk voorkomen. Marcelle laat houtsoorten schijnbaar moeiteloos samensmelten tot een harmonieus geheel. Vaak worden de kopse kanten van het hout gebruikt, hierdoor komen de prachtige belijningen ervan goed in beeld.

 

Alle werken zijn op een milieuvriendelijke wijze gemaakt uit hout met het FSC-keurmerk, maar vaker nog uit afvalhout of hout uit eigen tuin. Op deze manier wordt er bijgedragen aan een duurzame samenleving. Van de restanten hout die van de tafels en kunstwerken afvallen, worden houten sieraden gemaakt. De toplaag van de tafelbladen is een hardwax coating -een product eveneens op natuurlijke basis-  wat het hout een uitstekende bescherming geeft tegen vocht en vlekken. Afnemen met een vochtige doek is geen enkel probleem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilma Hoeve

glaskunst

 

Wilma Hoeve (1968) is haar hele leven al gefascineerd door glas en door kleur. Maar dat is misschien niet verwonderlijk met voorouders uit Staphorst en Kampereiland? Staphorst met zijn schilderachtige blauw -groene boerderijen en bontgekleurde klederdracht. Kampereiland met inwoners die uitbundig hielden van pronk, praal en pracht?

 

Wilma kwam in aanraking met glasfusen via een workshop. De kiem die daar gelegd is heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een rijk oeuvre.

“Er is zoveel mogelijk met glas! Glas is verkrijgbaar in prachtige kleuren, en bij wisselende lichtomstandigheden heeft het steeds weer een ánder verrassend effect, ik vindt het elke keer weer fantastisch.”

 

Wilma is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe effecten. De variatie intrigeert haar, ze houdt er absoluut niet van steeds hetzelfde te maken, en is voortdurend op zoek naar nieuwe vormen en toepassingen.

“Ik ben in m’n hoofd alweer met het volgende bezig.

” Alle objecten zijn handgemaakt en uniek.