Contrasten

8 september t/m 27 oktober 2019

 

De expositie ‘Contrasten’ bij kunsthuis Venendal toonde werken van

4 verschillende kunstenaars:

Sylvie Overheul, Martha Veldthuis, Diek Boerman en Anneliet van Beelen.

Een contrastrijk viertal met een grote variatie in het getoonde werk.

 

Opening van de expositie waas zondag 8 september 2019, 16.00 uur.

Kunsthuis Venendal aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen is open op vrijdag,

zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gratis toegankelijk.

 

 

 

Sylvie Overheul • schilderijen en ArtMini's >

Martha Veldthuis • beelden  >

Diek Boerman • schilderijen >

Anneliet van Beelen • textielobjecten >

 

 

Sylvie Overheul  schilderijen en ArtMini's

 

De kunstwerken van Sylvie Overheul roepen vaak een glimlach op bij de toeschouwer. Daar is het haar ook om te doen; de vervoering van het moment waar subtiele humor en esthetiek samen komen.

Ze komt haar atelier bijna niet meer uit. Naast schilderijen en tekeningen produceert Sylvie sinds eind 2017 ook een groot aantal zogenaamde ArtMini’s. Deze kleine spontane ‘mixed media’ kunstwerken vormen een geschikte afwisseling op de uitgedachte schilderijen die een langdurig proces hebben.

De laatste jaren verwerft Sylvie Overheul steeds meer bekendheid met haar werk.

 

Zo is ze op dit moment genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs alsook voor ‘kunstenaar van het jaar’, waar ze met een eervolle 20e plaats in de top 100 van hedendaagse kunstenaars staat.

 

Sylvie Overheul (1968) studeerde aan de Kunstacademie te Rotterdam, waar zij ook woont en werkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marha Veldthuis  beelden

 

Niet het contrast tussen het mannelijke en het vrouwelijke maar het samengaan van deze eigenschappen in ieder mens houdt haar bezig. Beeldend werken is communiceren. Van communicatie boeien Martha met name gevoelsmatige en gedragsmatige aspecten, veel meer dan het doorgeven van concrete informatie.

 

De overdracht van gevoelens zoals agressie, blijdschap, verlegenheid, angst, eenzaamheid, arrogantie, etc. tracht zij middels haar werk tot uitdrukking te brengen. In keramiek en brons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diek Boerman schilderijen

 

Kleur en beweging zijn haar inspiratiebronnen, ongeacht het onderwerp waar zij mee bezig is. Kleur boeit Diek zodanig dat zij het altijd weer op een andere manier uitwerkt.

 

Kleurstroming, kleurvibratie, kleurzuiverheid, kleur monumentaliteit zijn de aandachtspunten waar haar werk aan moet voldoen.

 

Kleurstroming: de ene kleur heeft met de andere kleur te maken.

Kleurvibratie: de kleurtonen klinken als muziek.

 

Kleurzuiverheid: zuiverheid van kleur als in de natuur (bloemen, landschap, lucht).

Kleurmonumentaliteit: kleur is primair in het schilderij, vorm secondair.

 

De veelluiken zijn expressies van situaties die vaak van het ene uiterste naar het andere uiterste bewegen bijv. dag – nacht; jeugd – ouderdom; licht – donker; gezond – ziek;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anneliet van Beelen

textielobjecten

 

Een terugkerend element in haar werk is recycling, hergebruik van spul uit de  kringloopwinkel, vooral textiel. Anneliet maak sculpturen van papier maché (oude kranten), schilderijen op oude gordijnstof, zwemvliezen van een oude jas van zeehondenbont en beelden bekleed met oude dekens. Afgedankt textiel is vaak nog heel mooi en ademt de tijd waaruit het stamt. Door het als materiaal in te zetten, red zij het van de vuilcontainer en krijgt het een tweede leven en zelfs een podium.

 

Een belangrijk thema is voor Anneliet het menselijk tekort, ons onvermogen. Wij arme stumpers doen ons stinkende best, maar falen keer op keer. Haar sculpturen zijn vaak vrouwen in een ”huh?!-situatie”: hoe ben ik hier beland en hoe red ik me hieruit. Vaak een gevoel van onmacht of van misplaatst zijn. Anneliet is op zoek naar beelden die nieuw zijn en nog nooit vertoond en doe dat door dingen te combineren die niet bij elkaar horen. Dat heeft met een beetje geluk een absurd en humoristisch effect.