4 mei t/m 1 juli 2018

 

ONVERWACHTE ONTMOETING

 

“Zeer de moeite waard”, dat is de veel gehoorde reactie na een bezoek aan huize Venendal.

 

De derde expositie toonde magistrale schilderijen van Bert Knispel, gestileerde landschappen en stillevens van Anneke Leutscher, fabelachtige glaswerk van Ineke Smienk, magische tekeningen van Michael Stockfish en beeldhouwwerk van Michiel Deylius.

 

• Bert Knispel / schilderijen >

• Michaël Stockfish / tekeningen >

• Anneke Leutscher / schilderijen >

• Michiel Deylius / beelden >

• Ineke Smienk / glaskunst >

 

Bert Knispel Hij houdt ervan elke centimeter van zijn doeken en panelen tot in het kleinste detail te beheersen, waarbij toch de spontaniteit van een schilderij moet worden gehouden. Kenmerkend voor zijn schilderijen is de intieme sfeer. Ook zijn kleurgebruik is eigen, want hij mengt al zijn kleuren zelf. Hij zal nooit een standaardkleur uit een tubetje gebruiken. Compositie, vlakverdeling en de inval van het licht spelen een belangrijke rol. Hij brengt een bepaalde emotie in zijn werk. Een eenvoudig idee speelt de hoofdrol.
Michael Stockfish • Hengelo Stockfish schildert (olieverf op doek en paneel) en tekent (inkt, stift, krijt) voornamelijk figuratief. Realistisch en surrealistisch met enkele uitstapjes naar abstract. Incidenteel ruimtelijk werk met hout en olieverf, cartoons en strips. Hij is autodidact. Uitgangspunt: de logica waarin onze blik zich vormt legt het af tegen constante aanpassing en bijstelling van het dynamische spel der krachten.

Anneke Leutscher - te Heuvel • Hoogeveen

Haar inspiratiebron vindt ze in de realiteit van alledaagse voorwerpen, zoals tafels, stoelen, servies, fruit en bloemen. Het landschap speelt in haar werk een belangrijke rol. Ze verbeeldt klassieke motieven op een persoonlijke manier en niet zozeer op een weergave van de praktijk. Kleur, vorm en compositie zijn belangrijk. Uitgangspunt voor de schilderijen is altijd een grote hoeveelheid kleine tekeningetjes op een papierformaat van 10x15 cm. Veel woorden heeft haar werk niet nodig. De schilderijen vertellen het verhaal.

Michiel Deylius Hij is gespecialiseerd in het hakken van letters en vooral in het vormgeven van letters en tekst in steen. In zijn werk zoekt hij voortdurend naar nieuwe toepassingen. Naast het strakke letterwerk heeft hij ook een abstracte lijn, waarbij het vooral gaat om een betekenisloze vorm van het beeld en de zeggingskracht van de huid.