VERWONDERING

5 mei t/m 30 juni 2019

 

 

De expositie ‘Verwondering’ bij kunsthuis Venendal toont werken van 4

verschillende kunstenaars in evenzoveel disciplines.

Carmen Schilstra, Gerhild van Rooij, Tjabel Klok en Carla Wiersma.

Een fraaie, eigentijdse en verrassende mix tussen schilderijen, fotografie,

keramiek en beelden in brons.

 

Opening van de expositie 5 mei 2019, 16.00 uur.

Kunsthuis Venendal aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen is open op vrijdag,

zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gratis toegankelijk.

 

Carmen Schilstra • schilderijen >

Gerhild van Rooij • fotografie >

Tjabel Klok • keramiek >

Carla Wiersma • brons >

 

Carmen Schilstra  schilderijen

 

Carmen Schilstra heeft in 1979 eindexamen handenarbeid en tekenen gedaan aan Ubbo Emmius in Groningen. Daarna heeft ze lange tijd op toneel gestaan en bij de schooltelevisie gewerkt.

Maar het begon weer te kriebelen en vanaf 1994 is ze volop bezig als beeldend kunstenaar naast haar werk in het theater. Carmen werkt met acrylverf op doek. Ook gebruikt ze inkt, krijt en papier. Er wordt geschuurd en gekrast, geknipt en geplakt en laag over laag gewerkt, zodat er een historie aan werelden ontstaat.

Een van de terugkerende thema’s in haar veelgelaagde doeken  is het graalmotief: zoektochten en pogingen om “terug naar de bron” te gaan.

 

 

 

 

Gerhild van Rooij  fotografie

 

Beeldend kunstenaar en cultuurpublicist Gerhild van Rooij voltooide diverse kunstopleidingen (audiovisuele communicatie, autonoom grafisch ontwerpen, theater). Haar beeldende werken in diverse technieken, en deels in opdracht gecreëerd, zijn sinds 1977 aangekocht door het rijk en andere overheden, musea, culturele centra, bedrijven en particuliere verzamelaars uit binnen- en buitenland.

Haar kunst is in vele werelddelen tentoongesteld en niet onder een noemer te vatten. De voor Kunsthuis Venendal geselecteerde werken lijken op het eerste gezicht abstract, maar zijn onbewerkte, deels geënsceneerde foto’s op locatie of in het atelier vastgelegd met naturel licht, of met een uitgewogen belichting. Reizen en kunststof zijn de inspiratiebronnen voor deze serie; ze verbinden natuur, cultuur, techniek en de mens.

 

 

 

 

 

 

Tjabel Klok keramiek

 

In de RAKU-techniek, waarin oosterse filosofie een belangrijke rol speelt, maakt Tjabel gebruik van eigentijdse vormen, technieken, kleuren en glazuren. Hij gaat de dialoog aan met de traditie en die transponeert hij naar hedendaagse vormgeving en kleurstellingen.

Het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte accentueert dan een schoonheid die tegenover de perfectie van een uitgebalanceerde volmaaktheid staat.

De Raku-werkwijze stimuleert door de gespannen verhouding tussen experiment en traditie, het ontmoeten van het onverwachte, zoals het vinden van aansprekende stenen op het strand of op een willekeurig grindpad. Het gaat dan om het vinden van wat je niet zoekt, het toeval, maar dan gezien als datgene wat je “toe-valt” en verrijkt.

 

Conceptueel is de afwerking van de deksel door een “kunst”greep. Aan de versteende aarde voegt hij de gevonden graniet- of vuursteen weer toe. Daardoor wordt het verweringsproduct, de klei, gecombineerd met de actuele verschijningsvorm van het oorspronkelijke materiaal, de steen.

Verder maakt Tjabel tegenwoordig schalen in de Naked Raku techniek ( schalen  en vazen met een grafische weergave van het ooit aanwezige glazuur) al dan niet in combinatie met het aanbrengen van Terra Sigilata (rode zegelaarde). De saggarfiring techniek is een actuele techniek die wordt gestookt in een (van twee wasmachinetrommels zelfgebouwde) gasgestookte oven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Carla Wiersma  brons

 

Van 1974 t/m 1979 volgde Carla Wiersma de opleiding Beeldhouwen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht. Zij nam deel aan zowel solo- als groepsexposities, in binnen- en buitenland.

Het thema in haar werk is het terugkerende verlangen van mensen naar geborgenheid en intimiteit. Centraal staan beelden van paren, op vele manieren weergegeven, met soms een beschermend dakje of wolkje boven het hoofd. Poezie is voor haar werk belangrijk. Beelden van dichters roepen beelden in materie op, oa. gedichten van haar dochter Sara, waarvan  enkele gedichten bij de beelden, en in het boek  te lezen zijn.

Het gaat in haar werk niet om de heftige emoties maar juist om de intensiteit van het kleine gebaar. Hierdoor krijgen haar beelden vaak een zekere luchtigheid, hoe fundamenteel het thema dat wordt verbeeld ook is.

Naast het vrije werk, maakt zij beelden in opdracht, zowel voor in de openbare ruimte – zoals een beeld voor de gemeente Oldemarkt, voor het Dijkzigt ziekenhuis te Rotterdam en voor het Nivel te Utrecht -  als voor particulieren (portretten). Tevens ontwierp zij verscheidene relatiegeschenken en prijzen voor nationale en internationale organisaties, o.a. voor Price Waterhouse Coopers, Unilever, European Society of Pathology en de Alexandra Radiusprijs voor het Nationale Ballet.